Treceți la conținutul principal

Trusa medicală dacică de la Sarmizegetusa Regia

Reconstituire virtuala 3D (ipotetica) a Trusei medicale de la Sarmizegetusa Regia

Trusa medicală dacică - o descoperire unicat în România. Valoarea ei este reconfirmată de un specialist al MNIR: "un ansamblu de o asemenea valoare documentară face parte din așa-numita categorie 'tezaur' ".


Este singura trusă medicală descoperită pînă acum pe teritoriul României. A fost găsită în 1955, în timpul săpăturilor din zona vestică a Sarmizegetusei Regia, pe Terasa a V-a de pe platoul cu șase terase, în interiorul ruinelor locuinței rotunde (sau ovale). Pe vatra acestei case au fost găsite grupate, foarte aproape unele de altele: o pensetă de bronz, o lamă de cuțit din fier (bisturiu) cu apărători de bronz, cinci borcănașe de lut ars de dimensiuni foarte mici și o placă formată din cenușa vulcanică presată. Toate acestea au fost conținute într-o casetă de lemn, distrusă la momentul descoperirii, rămînînd din ea în afară de cărbuni, mînerul îngrijit lucrat din fier și cîteva fragmente din brîul de bronz.

--
De curînd, am văzut prima poză publicată a două dintre piesele descoperite: penseta și bisturiul. Cîteva detalii și poze despre ele pot fi văzute în cartea "Unelte și ustensile - civilizația geto-dacică (II)", de Cătălin Borangic (Enciclopedia Dacică) și Alexandru Bădescu.
Două dintre piesele aflate la MNIR, poză Cătălin Borangic
Avînd aceste date în plus, am vectorizat singura schiță publicată de către oficiali și am realizat reconstituirea 3D a întregii truse medicale.
"Trusa medicală de la Sarmizegetusa Regia", schița din 1955 a specialiștilor oficiali (singura publicată)

Vectorizare schiță "Trusa medicală de la Sarmizegetusa Regia" (pe baza schiței din 1955)

"Trusa medicală de la Sarmizegetusa Regia", modele 3D (pe baza schiței din 1955)

Reconstituire virtuală 3D "Trusa medicală de la Sarmizegetusa Regia" (ipotetică, pe baza schiței din 1955)

Reconstituire virtuală 3D "Trusa medicală de la Sarmizegetusa Regia" (ipotetică, pe baza schiței din 1955)


"Trusa descoperită la mijlocul anilor 1950 la Sarmizeegtusa Regia conţinea atât piese de import (penseta I placa de cenuşă), cât şi de origine locală (vasele ceramice). Ea dateaza din secolul I d. Hr., fiind descoperită într-o locuinţă care, ulterior, a fost incendiată în timpul războaielor daco-romane. De asemenea, ar fi putut fi folosită de medici daci, informează arheologii."

sursa: adev.ro/okbhcl

sursa date: Constantin Daicoviciu, N. Gostar, Ion Horațiu Crișan, Şantierul arheologic Grădiştea Muncelului - Blidaru, în MCA, III, 1957, p. 255-277

Cu mulțumiri dlui Cătălin Borangic de la  ENDA - Enciclopedia Dacica, pentru pozele si datele despre cele două piese metalice și bineînțeles, dnei Aurora Pețan, al cărei site  sarmizegetusa.org, oferă acces la puținele date publicate de oficiali.

Reconstituire 3D - Trusa medicală v1


ALTE INFORMAȚII:

CC BY-SA 4.0 - This is a Free Culture License!

Comentarii

Postări populare

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei | plan topografic vectorial, model 3D teren și reconstituire virtuală 3D ipotetică v.1

Scut dacic | Dacian shield

Reconstrucția virtuală 3D a unui scut dacic | 3D Virtual Reconstruction of a Dacian Shield