Treceți la conținutul principal

Inscripția "BASILEUS TIAMARCOS" - 3D model

-BASILE (US) TIAMARCO (S)-
În anul 1973, într-una din încăperile subterane ale edificiului s-au descoperit fragmente dintr-un chiup mare (vas pentru pastrarea proviziilor), care poartă o inscripție. Sub buza acestuia, înainte de ardere s-a scris cu caractere grecești: -BASILE (US) TIAMARCO (S)- (conf. I.I.Russu, 1976) care s-ar traduce prin: „vasul regelui Tiamarcos”


Complex arheologic identificat pe teritoriul localităților Ocnița și Cosota (Ocnele Mari, Vîlcea).

Cetatea este situată la altitudinea de 600 m, pe o înălțime în formă de potcoava, în sistemul de aparare al căreia, pe lîngă valuri de pămînt și palisade de lemn intră și ziduri de piatră fasonată.

Necropola așezării e situată la poalele uneia dintre coline și e compusă din morminte de incinerație, fără tumuli, și din gropi simple sau doar urne, toate în număr de cca. 100. Cetatea mai dispunea de ateliere de prelucrare a fierului, a pietrei, a bronzului și a argintului.

Elementul principal al cetății îl constituie edificiul supranumit „palatul”. Acest avea mai multe încăperi subterane, săpate în stîncă. Restul clădirii a fost de lemn și a ars în urma unui incendiu care a distrus așezarea.

În anul 1973, într-una din încăperile subterane ale edificiului s-au descoperit fragmente dintr-un chiup mare (vas pentru pastrarea proviziilor), care poartă o inscripție. Sub buza acestuia, înainte de ardere s-a scris cu caractere grecești: -BASILE (US) TIAMARCO (S)- (conf. I.I.Russu, 1976) care s-ar traduce prin: „vasul regelui Tiamarcos

Pe baza cîtorva poze ale unei copii după acel fragment, realizate la Muzeul Militar Național, am creat un model 3D.


Comentarii

Postări populare

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei | plan topografic vectorial, model 3D teren și reconstituire virtuală 3D ipotetică v.1

Trusa medicală dacică de la Sarmizegetusa Regia

Trusa medicală dacică - o descoperire unicat în România. Valoarea ei este reconfirmată de un specialist al MNIR: "un ansamblu de o asemenea valoare documentară face parte din așa-numita categorie 'tezaur' ".

Scut dacic | Dacian shield

Reconstrucția virtuală 3D a unui scut dacic | 3D Virtual Reconstruction of a Dacian Shield