Treceți la conținutul principal

Turn-locuință dacic, reconstituire 3D virtuală (ipotetică) v1

turn-locuinta dacic
În zona județului Hunedoara se găsește complexul fortificat, cunoscut sub numele generic de Cetățile dacice din Munții Orăștiei. Format dintr-o serie de habitate răspîndite de-a lungul numeroaselor văi ale masivului, dispuse pe terase naturale sau artificiale, a căror altitudine variază între 500 și 1000 m. În mare parte, acestea sînt fortificate, cu caracteristici și forme unitare, avînd în centrul lor habitatul cel mai dezvoltat, Sarmizegetusa, de pe culmile Dealului Grădiștea (o ramificație a masivului Godeanu, 1200 m altitudine).



Cetățile dacice din Munții Orăștiei, patrimoniu.gov.ro

O parte dintre constructiile de apărare, aflate atît în componența cetăților, cît și răspîndite pe culmile din jurul lor, au primit denumirea de turnuri (sau turn-locuință). Baza acestora este pătrată, avînd laturile cu dimensiuni între 8 și 14 m (~).
În cazul de față, am realizat reconstituirea virtuală ipotetică a unui turn cu baza pătrata, latura interioară de 5,30 m și grosimea zidului de 3,00 m. Ruinele lui se găsesc la Cetatea dacică Piatra Roșie.
Partea inferioară a turnului este realizată din blocuri de calcar, așezate în stilul caracteristic zidurilor dacice (murus dacicus), cu două paramente din blocuri de piatră, legate între ele cu bîrne de lemn și avînd umplutură de pămînt și pietre - emplecton. Partea superioară, realizată din cărămidă, dimensiuni 48x48x8,5 cm.

Turn-locuință dacic, reconstituire 3D virtuală ipotetică v.1

Spre deosebire de varianta oficială a specialiștilor, am adăugat un al doilea nivel, realizat din lemn, ce avea funcțiunea de locuință, în adevăratul sens al cuvîntului.

---
Varianta specialiștilor oficiali de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, împreună cu specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei - Cluj-Napoca, ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva și ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Reconstituire 3D a turnului din Poiana lui Mihu (Blidaru)
---

Revenind la descrierea variantei de reconstituire a turnului, acoperirea este cu șarpantă simplă, folosită la majoritatea caselor țărănești, iar învelitoarea realizată din șiță lemn.

Turn-locuință dacic, reconstituire 3D virtuală ipotetică v.1 

Turn-locuință dacic, reconstituire 3D virtuală ipotetică v.1

Turn-locuință dacic, reconstituire 3D virtuală ipotetică v.1

Am creat această varianta, în ideea unei posibile configurații a acestor turnuri-locuință din perioada de relativă pace, dinainte de anul 100 e.n. Voi realiza și varianta cu parter și etaj, acoperiș în două ape, cu pantă mai mică și acoperire cu țigle de mari dimensiuni (70x50x3 cm), ce poate a existat în preajma anului 102 e.n.

---

Aceasta este varianta a 2-a
Turn-locuință dacic, reconstituire 3D virtuală ipotetică v.2
sursa articol: romaniadevis.ro

Comentarii

Postări populare

"Soarele de andezit" de la Sarmizegetusa Regia

" Soarele de andezit " de la Sarmizegetusa Regia (v.7) - gnomon, cadran solar, "discus in planitia" ?! - o altă teorie cu privire la posibila funcționalitate a lui și, în acelasi timp, o completare a informațiilor   variantei anterioare (v.5) , respectiv a   variantei (v.6) .

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava) Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei  | plan topografic vectorial, model 3D teren și reconstituire virtuală 3D ipotetică v.1

Marele Templu Rotund de la Sarmizegetusa Regia (v.2)

marele templu rotund, sanctuarul Sarmizegetusa Detalii obiectiv Amplasare: Grădiştea de Munte, Hunedoara Denumire: "Marele Templu Rotund" de la Sarmizegetusa Regia Datare: < sec. I î.e.n. Localizare: google maps Altitudine: 1.000 m Info: Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO