Treceți la conținutul principal

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)


Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)
Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei | plan topografic vectorial, model 3D teren și reconstituire virtuală 3D ipotetică v.1

Masivul Măgura Şimleului domină zona nord-vestică a Depresiunii Şimleului, iar oraşul Şimleu Silvaniei se întinde la poalele Măgurii, spre sud, pe malul rîului Crasna. Toponimul Cetate desemnează un muncel la 500 m sud de cota maximă a Măgurii (597 m). Cunoscut şi sub denumirea maghiară de Várhegy (rom. Dealul Cetăţii) se presupune că ar fi fost antica localitate Dacidava (Dokidava, Docidava) menţionată de geograful Ptolemeu în sec. II e.n.
Cu altitudinea maximă de 372 m şi o diferenţă de nivel de 170 m, dominînd valea Crasnei, dealul Cetate este legat de restul Măgurii printr-o şa lungă de 100m, lată de 30 şi se prezintă ca un mamelon tronconic, platoul său superior, de formă ovală, avînd diametrele de 30–40 m² (sursă text: Enciclopedia Dacică)

Pornind de la  poza publicată de către ENDA, am vectorizat schița cetății și a terenului, am realizat modelul 3D al terenului și am creat o variantă de reconstituire virtuală 3D ipotetică a cetății Dacidava.

MODEL 3D TERENRECONSTITUIRE VIRTUALA 3D (ipotetica) v.1

Dimineata cu ceata - Reconstituire virtuală 3D "Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei" (ipotetică) v.1 

Dimineata insorita - Reconstituire virtuală 3D "Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei" (ipotetică) v.1 

Apus de soare - Reconstituire virtuală 3D "Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei" (ipotetică) v.1 

Reconstituire virtuală 3D "Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei" (ipotetică) v.1 

PLAN TOPOGRAFIC

Planul topografic vectorial al "Cetății dacice de la Șimleu Silvaniei" v.1


HARTA GOGGLE EARTH


Simleu SIlvaniei, Romania

DESCARCARE 

fisiere: DWG - autocad 2004, SKP - sketchup 2016Mulțumiri dacilor și dăcițelor, participanți la reconstituirile istorice.

Aceasta este o variantă ipotetică, realizată pe baza puținelor date publicate de către oficiali. Dacă aveți întrebări, scrieți la romaniadevis@gmail.com

ALTE ARTICOLE:ALTE INFORMAȚII:CC BY-SA 4.0 - This is a Free Culture License!

Comentarii

Postări populare

Trusa medicală dacică de la Sarmizegetusa Regia

Reconstituire virtuala 3D (ipotetica) a Trusei medicale de la Sarmizegetusa Regia Trusa medicală dacică - o descoperire unicat în România. Valoarea ei este reconfirmată de un specialist al MNIR: "un ansamblu de o asemenea valoare documentară face parte din așa-numita categorie 'tezaur' " .

Statuia Regelui dac DECEBAL - 3D model

Dacian King DECEBAL Statuia Regeului dac Decebal | The Statue of Dacian King Decebal, aflată la Muzeul Militar Național din București