Treceți la conținutul principal

18 hectare - Despădurire Sarmizegetusa Regia - DE CE?!

Despădurire Sarmizegetusa Regia - sit UNESCO
În data de 9 ianuarie 2018, glasul-hd.ro publica știrea că cei din Consiliul Judetean Hunedoara nu știu altă soluție decît despădurirea a 18 hectare la Sarmizegetusa Regia, situl aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

glasul-hd.ro

DE CE 18 hectare?!

Cum au făcut calculul? Au un proiect și studii pe baza cărora au ajuns la varianta despăduririi? Ce alte variante au mai avut și le-au considerat inutile?
Nu au prezentat nimic din toate acestea, dar au ales să spună că altă variantă nu există.

Am căutat să înțeleg ce înseamnă acest lucru, ce bază ar avea și pentru asta am figurat pe o hartă din satelit a zonei cîteva elemente importante.
click pe poză pentru zoom

În imaginea de mai sus este zona Sarmizegetusa Regia. Am figurat zidurile cetății și traseele de vizitare permise. De jur-împrejurul lor am figurat o zonă de protecție de 30 de metri, iar cu roșu este limita unei suprafețe de 18 hectare (orientativă), atît cît au anunțat oficialii că vor să despădurească.

Oficialii spun că vor să protejeze monumentele și oamenii, însă pentru a realiza asta, pe baza căror calcule le-au reieșit lor 18 hectare?

Oficialul intervievat spune:
Cred că, pentru a rezolva problema, s-ar impune scoaterea întregii suprafeţe din fondul forestier.
Nu pare să-și bazeze anunțul pe o cercetare, pe un studiu, pe un proiect, ci doar pe... "cred"!

O posibilă veste bună este aceea că pentru început vor tăia doar unii copaci, selectați de către niște specialiști.
Din partea oficialilor de la SPAMI, dar în mod neoficial transmisă, există o explicație:
Dar nu trebuie trecute cu vederea experiențele în ce privește defrișările în România și proiectele unor specialiști, cum ar fi "Drumul de la Sarmi", pe care n-au fost in stare să-l termine la timp și li s-a stricat înainte sa-l dea în funcțiune, executarea parcării și distrugerea zidului cetății pe zeci de metri și multe alte lucrări reale sau virtuale ale oficialilor de la Cluj, Deva sau Hunedoara.

O lucrare realizată de specialiști și urmările ei: "Drumul care taie versanţii din Ţinutul Pădurenilor, afectat de alunecări"

Rămîne timp pentru ca publicul să reacționeze (poate!), și să-i pună pe decidenți să prezinte proiectul exact și poate chiar găsească soluții mai bune.

Pierderile de pădure în intervalul 2001-2016
Defrisari 2001-2016
// update 2018-02-09
A început despădurirea... cu Dorei!

Despădurire Sarmizegetusa Regia

Comentarii

Postări populare

"Soarele de andezit" de la Sarmizegetusa Regia

" Soarele de andezit " de la Sarmizegetusa Regia (v.7) - gnomon, cadran solar, "discus in planitia" ?! - o altă teorie cu privire la posibila funcționalitate a lui și, în acelasi timp, o completare a informațiilor   variantei anterioare (v.5) , respectiv a   variantei (v.6) .

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava) Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei  | plan topografic vectorial, model 3D teren și reconstituire virtuală 3D ipotetică v.1

Marele Templu Rotund de la Sarmizegetusa Regia (v.2)

marele templu rotund, sanctuarul Sarmizegetusa Detalii obiectiv Amplasare: Grădiştea de Munte, Hunedoara Denumire: "Marele Templu Rotund" de la Sarmizegetusa Regia Datare: < sec. I î.e.n. Localizare: google maps Altitudine: 1.000 m Info: Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO