Treceți la conținutul principal

"Soarele de andezit" de la Sarmizegetusa Regia

Soarele de andezit de la Sarmizegetusa Regia (reconstituire ipotetica)
"Soarele de andezit" de la Sarmizegetusa Regia v.6 - o completare a  variantei anterioare (v.5).



În discuții pe baza variantei v.5, ca urmare a unei teorii a lui Radu Oltean cu privire la latura din dreptul canalului de piatră, am creat această completare, ce o consider posibilă și explicativă pentru cîteva nelămuriri anterioare.

Pe scurt, ea presupune existența unei acoperiri a canalului cu niște blocuri "în oglindă" ale jgheabului de piatră.

Specialiștii oficiali au publicat poze (se poate observa și la fața locului) cu zona Piațetei pavate, unde canalul este acoperit, și au mai publicat o poză cu o porțiune a canalului pe zona de sub Templul patrulater de andezit II, loc unde de asemenea este acoperit.

Piațeta pavată
Canalul acoperit sub unul dintre temple

Oficialii nu au scris clar si detaliat despre ceea ce au găsit deasupra canalului în zona Soarelui de andezit sau în celelalte părți ale lui.

Varianta în care acest canal era acoperit ar putea lămuri cîteva aspecte ce în varianta oficială (reconstruită în realitate) sînt inexacte și improbabil să fi putut fi așa.

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6
În varianta oficială, specialiștii au construit un zid paralel și lipit de jgheabul de piatră, în care au intercalat și acel bloc sub formă de jumatate de lighean. Apare într-o poză din acea perioada, dar nespecificată data. El nu apare în poza de la dezvelire (de asemenea, nici această poză nu poate fi datată cu exactitate) și probabil că l-au realizat din blocuri căzute din zidul de susținere a Terasei a X-a de lîngă.

La dezvelirea constructiei

S-au folosit de zid ca să susțină placa de beton pe care au turnat-o deasupra și care reprezintă în viziunea lor o restaurare a celor 5 raze pe care le înlocuiește. Însă n-au ținut cont de forma specială a celorlalte raze, ce sînt scobite la interior pe cel puțin pe jumatate din înălțimea plăcilor. Asta înseamnă că dacă ar fi existat acel zid, iar ei ar fi realizat placa exact cu aceeași formă, ar fi trebuit să-l facă din blocuri de calcar cu cel puțin 15 cm mai înalte.

Destul de ilogic și puțin probabil ca dacii să fi ales acea variantă, ce presupunea și o muncă în plus inutilă. Asta se poate observa din faptul că actualei plăci de beton armat, pe lîngă grosimea suplimentară, sprijinirea intermediară cu acel zid, i-au mai pus la marginea exterioară și un bolovan pentru proptire.

In realitate, la fata locului (2013)
La ce au putut construi dacii la Sarmizegetusa Regia, cred că varianta realizării unei construcții cu 10 plăci de aproximativ 2 tone fiecare, care să aibă în consolă două plăci sprijinite pe un bolovan este foarte puțin probabilă.

--

RECONSTITUIREA VIRTUALA IPOTETICA A "SOARELUI DE ANDEZIT" V.6

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6 (etape)

PREZENTARE:

- blocurile de calcar ce ar acoperi canalul, ar fi de asemenea, pe de o parte punctele de susținere pentru cele două raze de andezit, iar pe de altă parte, ar fi susținut umplutura de pămînt din interiorul "cercului" de blocuri de calcar, ce reprezintă fundația.
- forma lor, cu acea scobitură la mijloc, și cu cele două laterale destul de subțiri, ar putea fi și explicația pentru care sub cele 4 tone ale celor două raze, e probabil că s-au fărîmat în timp, angrenînd apoi distrugerea în mare parte a plintelor de andezit.

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6

Soarele de andezit - reconstituire 3D virtuala ipotetica v.6

Suprapunere elemente constructie descoperite in 1958 peste reconstituirea 3D virtuala

--

Sectiune prin mijlocul constructiei
--

Etape probabile de construire


Model 3D





--
Plimbați-vă virtual în jurul "Soarelui de andezit"
(în Google Chrome, Internet Explorer/Edge sau Mozilla Firefox, 
cu mouse-ul și săgețile sau W,A,S,D)
click AICI!
click AICI!
--

CONCLUZII PARȚIALE:


Pînă cînd specialiștii oficiali vor publica datele obținute din cercetările arheologice sistematice și mai cu seamă notițele celor care au săpat în anii '50 la Sarmizegetusa Regia, această variantă este doar o teorie, cred, destul de logică și care este cu mult mai bună decît varianta oficială.
Mulțumiri dlui Radu Oltean pentru idee! Și, de asemenea, dnei Aurora Pețan și dlui Corneliu Ionescu, pentru informații!
Cum nu am date exacte despre dimensiunile blocurilor de calcar, nici cele ale rîndului 2 al cercului și nici ale jgheaburilor, pot doar să precizez că am folosit pentru această variantă înalțimea de 45 cm la ambele.

--


ALTE INFORMAȚII:





CC BY-SA 4.0 - This is a Free Culture License! Free Culture 

Comentarii

  1. Conform prof Florin Stănescu, ipoteză confirmată de marcajele solstițiilor și echinocțiilor pe șirul de blocuri aliniate spre nord, trebuie să fi existat un acoperiș cu un vârf care își proiecta umbra exact la marcajele respective la amiaza solstițiilor și echinocțiilor. Astfel se cunoștea exact ziua când aveau loc acestea, dacă era soare la amiază.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am citit cartea dlui prof Florin Stănescu și nici nu am văzut vreo poză cu acele marcaje pe blocuri.
      Am realizat însă un alt model 3D al Soarelui de andezit, cu o prezentare foto/video a umbrei în anumite momente - echinocții/solstiții: http://aboutdacians.blogspot.com/2017/07/soarele-de-andezit-de-la-sarmizegetusa.html

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare

"Soarele de andezit" de la Sarmizegetusa Regia

" Soarele de andezit " de la Sarmizegetusa Regia (v.7) - gnomon, cadran solar, "discus in planitia" ?! - o altă teorie cu privire la posibila funcționalitate a lui și, în acelasi timp, o completare a informațiilor   variantei anterioare (v.5) , respectiv a   variantei (v.6) .

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava) Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei  | plan topografic vectorial, model 3D teren și reconstituire virtuală 3D ipotetică v.1

Marele Templu Rotund de la Sarmizegetusa Regia (v.2)

marele templu rotund, sanctuarul Sarmizegetusa Detalii obiectiv Amplasare: Grădiştea de Munte, Hunedoara Denumire: "Marele Templu Rotund" de la Sarmizegetusa Regia Datare: < sec. I î.e.n. Localizare: google maps Altitudine: 1.000 m Info: Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO