Treceți la conținutul principal

Cetatea dacica Jigodin III - plan teren 3D

Dacian Fortress "Jigodin III"
Cetatea dacica Jigodin III (Piscul Cetății Mici) - 46.33865°N 25.80151°E

Pe malul drept al Oltului, în imediata apropiere a acestuia, (lîngă fostele grajduri ale CAP), se ridică un promontoriu stîncos (cota726) cu pantele din sud, est, nord şi nord-vest abrupte. Spre vest-sud-vest este legat cu o şa mai joasă de platoul înalt care face legătura cu munţii Harghitei, (pînă la poalele acestora, în linie dreaptă, este o distanţă de circa 4 km). Platoul, uşor înclinat spre sud, sud-vest, are o formă relativ ovală (est-vest = 100 m; nord-sud - 40 m). Pe laturile nord-vestice, vestice, sudice şi estice se păstrează foarte bine fortificaţia constînd din zid de piatră legată cu pămînt, fiind uşor mai aplatizată spre sud-est şi est. Aceasta a continuat probabil şi pe latura nordică, prăbuşită astăzi cu o parte din platou, pe pantele stîncoase ale dealului. Lungimea totală a marginilor platoului este de 290 m iar a fortificaţiei păstrate, (inclusiv a celei uşor aplatizate), de 180 m. Drumul de acces în cetate este, credem, cel folosit şi astăzi de localnici. El ocoleşte, la poale, partea nordică şi nord vestică a dealului, urcă pe curbele de nivel panta vestică şi pătrunde în cetate din direcţia nord-vest. (sursa: ENDA)
 Periegheze: B.Orban, Al.Ferenczi; săpături: M.Macrea, Z.Szekely, (1950), V.Crişan (1996).

--

Pe baza unei poze dintr-un studiu publicat pe academia.edu am vectorizat 3D planul cetatii dacice Jigodin III.

Pasionatilor de reconstituiri 3D ale cetatilor dacice - aveti mai jos disponibil spre descarcare fisierul .dwg, precum si modelul 3D al terenului, intr-un fisier .skp (SketchUp).
fisier .dwg
fisier .skp
--

Cetatea dacica Jigodin III, plan teren 3D v1 (click pe poza pentru marire)
Jigodin III - teren 3D
--
3Dwarehouse


--
Sketchfab


Dacian fortress Jigodin III, terrain 3D by mihai.s on Sketchfab

--
Începând din mai 2014 şi până în septembrie anul acesta, patrimoniul arheologic al regiunii Estului Transilvaniei beneficiază de atenţia a două proiecte de cercetare postdoctorală finanţate prin proiectul „Minerva. Cooperare pentru cariera de elită în cercetarea doctorală şi postdoctorală, cod contract: POSDRU/159/1.5/S/137832, proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”. Un proiect postdoctoral a fost dedicat siturilor de epocă dacică, fiind derulat prin intermediul Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca – Institutul de Arheologie şi Istoria Artei (prin dr. Magdalena Ştefan) şi cel de-al doilea siturilor de epocă neolitică aparţinând culturii Ariuşd, patronat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (prin dr. Dan Buzea de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni). sursa

In februarie 2016 am adresat MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni doua intrebari:

  1. Îmi spuneți vă rog dacă ați publicat deja pe site planurile topografice ale așezărilor dacice de pe raza județului Harghita și împrejurimi? 
  2. Și dacă încă nu, în ce mod pot fi obținute? 

Daca voi primi vreun raspuns, in cazul in care vor pune spre descarcare fisierele originale cu planuri topografice al cetatilor dacice, va voi informa.
-- mihai

sursa articol: romaniadevis.ro

Comentarii

Postări populare

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei | plan topografic vectorial, model 3D teren și reconstituire virtuală 3D ipotetică v.1

Trusa medicală dacică de la Sarmizegetusa Regia

Trusa medicală dacică - o descoperire unicat în România. Valoarea ei este reconfirmată de un specialist al MNIR: "un ansamblu de o asemenea valoare documentară face parte din așa-numita categorie 'tezaur' ".

Scut dacic | Dacian shield

Reconstrucția virtuală 3D a unui scut dacic | 3D Virtual Reconstruction of a Dacian Shield