Reconstituire virtuala 3D (ipotetica) a Trusei medicale de la Sarmizegetusa Regia |
Trusa medicală dacică - o descoperire unicat în România. Valoarea ei este reconfirmată de un specialist al MNIR: "un ansamblu de o asemenea valoare documentară face parte din așa-numita categorie 'tezaur' ".
Este singura trusă medicală descoperită pînă acum pe teritoriul României. A fost găsită în 1955, în timpul săpăturilor din zona vestică a Sarmizegetusei Regia, pe Terasa a V-a de pe platoul cu șase terase, în interiorul ruinelor locuinței rotunde (sau ovale). Pe vatra acestei case au fost găsite grupate, foarte aproape unele de altele: o pensetă de bronz, o lamă de cuțit din fier (bisturiu) cu apărători de bronz, cinci borcănașe de lut ars de dimensiuni foarte mici și o placă formată din cenușa vulcanică presată. Toate acestea au fost conținute într-o casetă de lemn, distrusă la momentul descoperirii, rămînînd din ea în afară de cărbuni, mînerul îngrijit lucrat din fier și cîteva fragmente din brîul de bronz.
--
De curînd, am văzut prima poză publicată a două dintre piesele descoperite: penseta și bisturiul. Cîteva detalii și poze despre ele pot fi văzute în cartea "Unelte și ustensile - civilizația geto-dacică (II)", de Cătălin Borangic (Enciclopedia Dacică) și Alexandru Bădescu.Două dintre piesele aflate la MNIR, poză Cătălin Borangic |
"Trusa medicală de la Sarmizegetusa Regia", schița din 1955 a specialiștilor oficiali (singura publicată) |
Vectorizare schiță "Trusa medicală de la Sarmizegetusa Regia" (pe baza schiței din 1955) |
"Trusa medicală de la Sarmizegetusa Regia", modele 3D (pe baza schiței din 1955) |
Reconstituire virtuală 3D "Trusa medicală de la Sarmizegetusa Regia" (ipotetică, pe baza schiței din 1955) |
Reconstituire virtuală 3D "Trusa medicală de la Sarmizegetusa Regia" (ipotetică, pe baza schiței din 1955) |
"Trusa descoperită la mijlocul anilor 1950 la Sarmizeegtusa Regia conţinea atât piese de import (penseta I placa de cenuşă), cât şi de origine locală (vasele ceramice). Ea dateaza din secolul I d. Hr., fiind descoperită într-o locuinţă care, ulterior, a fost incendiată în timpul războaielor daco-romane. De asemenea, ar fi putut fi folosită de medici daci, informează arheologii."
sursa: adev.ro/okbhcl
sursa date: Constantin Daicoviciu, N. Gostar, Ion Horațiu Crișan, Şantierul arheologic Grădiştea Muncelului - Blidaru, în MCA, III, 1957, p. 255-277
Cu mulțumiri dlui Cătălin Borangic de la ENDA - Enciclopedia Dacica, pentru pozele si datele despre cele două piese metalice și bineînțeles, dnei Aurora Pețan, al cărei site sarmizegetusa.org, oferă acces la puținele date publicate de oficiali.
Reconstituire 3D - Trusa medicală v1
ALTE INFORMAȚII:
- romaniadevis.ro - reconstituiri 3D virtuale
- about dacians
- dacă aveți alte informații sau COMENTARII LA ARTICOL (facebook)
- surse informații
CC BY-SA 4.0 - This is a Free Culture License!
Comentarii
Trimiteți un comentariu